Rus İstihbaratından Sosyal Medyaya Psikolojik Manipülasyon Atağı

Rusya Dış İstihbaratından Psikolojik Manipülasyon


Rusya basınında çıkan bir habere göre Rus Gizli Servisi son dönemde hızlı yükseliş yakalayan sosyal medya ve bir takım blog sitelerinde psikolojik manipülasyon yapmaya hazırlanıyor.

                                                    

Sosyal medya, 21.yüzyılın en büyük olaylarından biri olan Arap Baharında gücünü fazlasıyla göstermiş ve rejimleri bile değiştirebilecek bir potansiyele sahip olduğunu ortaya çıkarmıştı. Tüm dünya sosyal medyanın bu gücüne tanıklık ederken Rusyadan konuyla ilgili farklı bir atak geldi.



Kommersant Gazetesinin haberine göre Ruslar, sosyal medya gücünü kendi lehine çekmek için oldukça ısrarlılar. Vakit kaybetmeden çalışmalara başlayan Rus Gizli Servisi (SVR), sosyal medya ve blog sitelerinde toplu bir şekilde içerik oluşturabilen yazılım için 30 milyon ruble (Türk Lirası karşılığı 1.7 milyon TL) yatırım gerçekleştirdi.

 


Ruslardan Psikolojik Manipülasyon Yazılımı


Yapay zeka algoritmasına sahip yazılım, tüm sosyal medya sitelerinde istenilen mesajları veya içeriği oluşturabilme ve hızlı yayılma gösteren özelliklere sahip. Rusların yaptığı bu program, sosyal medyada ki tüm mesajları kaydederek kendi medya arşivinde depolayabiliyor.Rusya bu yazılım sayesinde sosyal medya aracılığıyla gündem değiştirme gücüne sahip olacak.

 


SVR Kimdir ?

 

Devlet Güvenlik Komitesine (Komitet gosudarstvennoy bezopasnosti) bağlı Rus Gizli Servisi “KGB”nin 6 Kasım 1991 yılında kapatılmasıyla birlikte bu görevi “Foreign Intelligence Service “ (SVR)  adlı istihbarat birimi almıştır.

  

Rusyada KGB’nin görevini FSB ve SVR yaparken, Beyaz Rusyada ki gizli servisin adı halen KGB’dir.


0 yorum: