Psikolojik Savaş Nedir?

Savaşlar sadece cephede gerçekleşmez ve savaşın çok çeşitli dalları sayesinde bu süreç gelişerek sonuçlanır. Nükleer savaş, biyolojik savaş, teknolojik savaş ve hava savaşı olduğu gibi birde psikolojik savaş türü bulunmaktadır.


Psikolojik savaş: Düşmanların düşünceleri, harekat tarzları, hisleri, gelenekleri ve inançları üzerinde genel olarak tesir yapılarak psikolojik gücünün kırılmasıyla amacına ulaşan bir savaş türüdür. Böylelikle karşı tarafından psikolojik gücü zayıflatılmış ve kendilerinin psikolojik durumu kuvvetlenmiş olur. Tüm bu amaca hizmet eden faaliyetlerin tümüne psikolojik savaş adı verilir.


Büyük dünya devletleri günümüz çağında her ne kadar barışın koruyucusu olarak görünse de aslında birbirlerini içten çökertmeyi hedef alan ideolojik ve psikolojik savaşlar içerisine girmişlerdir. Sözde insan hakları savunucuların aslında “barış içinde savaş” politikaları izlediği bugün açıkça görülmektedir.


Psikolojik savaş, hasımların siyasi, ekonomik ve sosyo kültürel yapılarını zedeleyerek başarıya ulaşan ve bu doğrultuda savaşın galibiyet ağırlığını kendi çemberi etrafında oluşturmaya çalışan bir sistemdir. Psikolojik savaşta en büyük faktör propagandadır.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Afganistan, Küba, Vietnam, Lübnan, İsrail-Mısır savaşlarında psikolojik savaşın çok çeşitli olarak kullanıldığı bilinmektedir. Psikolojik savaşın kullandığı ve en büyük etkisinin olduğu bilinen diğer bir savaş ise Körfez Savaşlarıdır.

2 yorum:

  1. Yazı için teşekkür ederim. Bana ait yazımı da http://bulentkeskin.net/psikolojik-savas-yontemleri-psikolojik-savasin-hedefleri-ve-ozellikleri/ adresinde okumanızı isterim.

    YanıtlaSil
  2. Best Way to Make Money With Online Betting Sites - Work
    Find the best หาเงินออนไลน์ online betting sites that offer the best odds on football, basketball, and tennis. Signup today!What is the best way to make money betting on sports?How can I make money from online sports betting sites?

    YanıtlaSil