Psikolojik Harekat ve Asimetrik Savaş

Asimetrik Savaş Nedir ?

Yeni dünya düzeninde klasik savaşlar yerini daha insani görünen ama daha acımasız savaş tekniklerine bırakmıştır. Yeni savaş konseptlerinden biri olarak karşımıza çıkan asimetrik savaşlar, gayri nizami savaş taktiklerinin uygulanması esasına dayanmaktadır.


Gayrinizami Harp Nedir ?

Düzenli ve büyük birlikler kullanmak yerine daha küçük ve işlevsel birliklerle düşmana ağır zahiyyat verdirmek, moralini bozmak ve düşmanı yıpratmak amacıyla yapılan bir savaş türüdür. İstikrar harekatı, psikolojik harp ve gayrinizami harp olarak üç ana gruba ayrılan Özel Harp’in son parçasıdır. Askeri terminolojide “Düşük Yoğunluklu Çatışma” olarak ifade edilir.

Asimetrik Savaş Örnekleri Nelerdir?

Asimetrik savaş, 11 Eylül Saldırısı olarak bilinen El-Kaide’nin İkiz kuleleri hedef alan terör eylemiyle birlikte kendini daha çok göstermiştir.

Savaşlarda zayıf tarafın güçlüye karşı mücadele etmek için seçtiği savaş türleri arasında başı alır. Güçlü devletlerde sık sık kullansada, özellikle güçsüz devletler; insan hakları ve uluslararası medya etkisini kullanarak kendilerini haklı çıkarıp rakiplerini de zor duruma düşürmek amacıyla asimetrik savaşa başvururlar.



 Psikolojik Harekat ve Asimetrik Savaş

Asimetrik Savaş uygulamalarının bir kısmını Psikolojik Harekat oluşturur. Soğuk Savaş döneminde psikolojik savaş taktiklerine oldukça sık rastlanılmaktadır. Propaganda ve bilgi savaşı esasına dayanan psikolojik harekat, her hangi bir savaş ortamının olmasına ihtiyaç duymadan gerçekleştirilebilinir. Kaynağı ve istikameti belirsiz olarak kullanılan psikolojik harekat için uygulayıcısının güçlü ya da güçsüz olması önemli değildir. Ancak savaş gücünün hasımlara göre daha zayıf olduğu taraflar psikolojik savaş taktiklerine daha çok başvurmaktadır.

1 yorum:

  1. https://birdakikablog.wordpress.com Burada da konuyla ilgili güzel bir yazı var bakmanızı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil