Algı Operasyonları ve Psikolojik Manipülasyon

Algı Operasyonları ve Psikolojik Manipülasyon

Psikolojik savaş, algı operasyonu ve yumuşak güç ile ilgili en çok karşılaştığımız kelime gruplarının başında halkla ilişkiler, pazarlama ve kamu diplomasisi geliyor.

Birbirlerine yabancı gelmeyen bu kelimeler aslında psikolojik manipülasyon ikna yöntemlerinde sık sık başvurulan tercih yollarıdır. Kullanılan terimler sürekli değişse de işin aslı hedefteki bireyi yada kitleyi kendi rızası ile ikna ederek istenilen kanaati sağlamaktır. Bu kanaati sağlamak adına yapılan her türlü faaliyet ve yöntem psikolojik manipülasyonun gerçekleşmesini sağlar.


Sözü edilen ve şirin kılıflara bürünen bu terminolojiler temelinde farklılık algısı yaratmak amacıyla bilgi ve bilgilendirme üzerine gerçekleşen psikolojik manipülasyonun ana parçalarıdır. İşte bu bilgi akışını kendi lehinde ve istenilen seviyede tutarak kontrolünü sağlayan ülkeler, psikolojik savaş içerisinde büyük bir gücü kendilerinde bulundurmaktadır. Özellikle ince algı operasyonları ile yapılan bu taktiksel durumlarda kitleler doğru analizi ve doğru bilinci yakalamak zorunda kalmaktadır. Aksi taktirde koyun durumuna düşecek ve birilerinin istediği doğrultuda düşüneceklerdir.


Yeni dünya düzeninin en etkili savaşı olarak bilinen psikolojik savaş ve algı operasyonları her geçen sene daha da çok artarak ulusları farklı bir konuma götürebilecek büyük bir etkiye sahip. Bu etkilere karşı savunma yada kurtulma da yine belirlenen propaganda ile olacaktır.


Diğer yazımız Propaganda ile görüşmek üzere…

0 yorum: