Subliminal Mesaj Nedir?

Şimdiki konumuzda subliminal mesaj nedir sorusunun yanıtını bulmaya çalışalım.

Subliminal kelime olarak “psik, bilinçdışı, bilinçaltı ile algılanan” anlamlarına gelmektedir.

Özellikle illuminatiyle bağlantılı olduğu düşünülen subliminal mesajlar, kısaca bilinçaltı mesaj olarak ifade edilir. Herhangi bir objenin içine gömülü olarak tasarlanan gizli mesaj veya bir işaret olarak karşımıza çıkmaktadır. Subliminal mesajlar normal insan algısı limitlerinin altında kalmak ve o anda bireyler tarafından fark edilmemesi üzerine hazırlanarak profesyonelce kurgulanmaktadır.



Subliminal Mesajlar Nasıl Farkedilir?

Subliminal mesajlar gizli olarak gömülmeleri sebebiyle ilk etapta anlaşılması oldukça zordur. Biz bu mesajları direk algılayamasakta bilincimiz verilen mesajı algılayarak bizi yönlendirir. Bilinçaltı mesajları anlamak veya çözmek için işin özellikle teknik kısımlarını incelemek gerekir.


Subliminal Tekniklerin Kullanılması ve Etkileri

Reklamcılık ve propaganda oluşumunda sıklıkla karşılaştığımız subliminal mesajlar; marka ve ürünlerin pazarlamasında etkili bir rol oynar. Toplumun ihtiyaçlarını, ilgi ve algılarını değiştirmek için başvurulan psikolojik savaşın bir unsuru olarakta bilinir. Etkili bir şekilde kullanıldığında bir kurumu, ürünü yada kişiyi kötü olarak algılamamıza neden olabilir. Bu nedenle kullanım sıklığı ve etkileri sebebiyle ahlaki tartışmalara yol açmaktadır.

"Psikolojik Savaş Nedir?" adlı konumuza ulaşmak için buraya tıklayınız...


Subliminal Mesaj Nerelerde Kullanılır ?

Çizgi filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklamlarda veya sinema sektöründe subliminal teknikler ile sık sık karşılaşıyoruz. Yapılan araştırmalar sonucu en bilinçli veya defansif kişilerin bu mesajları ilk bakışta çözmelerine rastlanılmamıştır. Bu sonuçta toplumların yönlendirmelere karşı savunmasız olduğunun en belirgin göstergesidir.


Subliminal Mesajların Yasaklanması

Türkiye Büyük Millet Meclisinde 15 Şubat 2011 tarihinde kabul edilen 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 9.maddesinin 2.fıkrası gereği "Ticarî iletişimde bilinçaltı teknikleri kullanılamaz." Maddesiyle subliminal mesajlar yasaklanmıştır ancak bunları denetleyecek bir kurum bulunmamaktadır.


Diğer konumuzda Subliminal Mesaj Örneklerini inceleyeceğiz...

0 yorum: